Nasiona chia, inaczej szałwia hiszpańska, zalicza się do tak zwanej „superżywności”, czyli jednych z najzdrowszych żywności na świecie, międ...

4 Komentarzy
Nasiona chia, inaczej szałwia hiszpańska, zalicza się do tak zwanej „superżywności”, czyli jednych z najzdrowszych żywności na świecie, między innymi ze względu na swoje naturalne pochodzenie i brak przetwarzania (nasiona są wolne od składników genetycznie modyfikowanych).


W jaki sposób te małe nasionka wpływają na nasze zdrowie? 

Poniżej kilka potwierdzonych faktów na temat ich właściwości:
  • obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6,
  • zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez czy żelazo,
  • poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci,
  • są drugim, zaraz po otrębach, cennym źródłem błonnika pokarmowego dzięki czemu włączenie ich do diety poprawia funkcjonowanie jelit i usprawnia procesy trawienne,
  • wzmacniają układ immunologiczny,
  • oczyszczają z toksyn,
  • spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi,
  • zapewniają prawidłową pracę mózgu i serca, poprawiają koncentrację,
  • obniżają poziom złego cholesterolu
  • mogą poprawić wydolność fizyczną tak dobrze jak napoje izotoniczne.

Nasiona chia wchłaniają wodę i pęcznieją, co oznacza, że są idealne dla osób odchudzających się, ponieważ zwiększają swoją objętość w żołądku dzięki czemu dłużej utrzymuje się uczucie sytości.

Ile i jak jeść?

Dziennie zalecane są 2 łyżki stołowe nasion chia – można je dodawać praktycznie do każdego posiłku: ciepłego lub zimnego. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do koktajli, zup, sałatek, owsianki, jogurtu itp. Osobiście bardzo polecam je jako deser z mlekiem kokosowym z dodatkiem świeżych owoców.

Poniżej mój pierwszy, ale na pewno nie ostatni, eksperyment deseru na bazie nasion chia z dodatkiem świeżych owoców i mleka kokosowego :)





Podobne wpisy

4 komentarze:

  1. Zainspirowałaś mnie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, napisz koniecznie czy Ci smakowało :)

      Usuń
  2. Bardzo zaciekawiły mnie te nasiona i ich właściwości, muszę spróbować :D
    Mega ciekawy post ^^
    Pozdrawiam

    http://lucy--chan.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń