Granat – od tysięcy lat uznawany za symbol zdrowia, płodności a także miłości – pochodzi z Persji i Mezopotamii. W naszej diecie powinien...

8 Komentarzy

Granat – od tysięcy lat uznawany za symbol zdrowia, płodności a także miłości – pochodzi z Persji i Mezopotamii. W naszej diecie powinien zagościć nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również dlatego, że ma pozytywny wpływ na zdrowie zarówno fizyczne jak i psychiczne.

Właściwości granatu doceniała również Kleopatra, która swoją urodę zawdzięczała nie tylko mleku, ale również dzięki codziennemu spożywaniu tych owoców. Poniżej kilka wybranych właściwości, na które warto zwrócić uwagę.

Granat, zwany inaczej owocem życia:


  • zawiera przeciwutleniacze spowalniające działania rakotwórcze;
  • polecany dla osób, które pracujących umysłowo i są narażone na duży stres. Sok z granatu korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i poprawia nastrój, ponadto spowalnia postępy demencji wywołanej chorobą Alzheimera;
  • spowalnia procesy starzenia się skóry: regeneruje, poprawia ukrwienie i koloryt, odżywia i nawilża – wręcz działa odmładzająco;
  • wspomaga układ trawienny;
  • wspomaga odchudzanie: przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamuje uczucie głodu;
  • posiada silne właściwości antybakteryjne, chroni organizm przed bakteriami i wirusami;
  • zawiera polifenole, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy (wzmacniają pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, ponadto regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także uszczelniają naczynia krwionośne);
  • pomaga w przeciwdziałaniu problemów z impotencją i korzystnie wpływa na poziom libido;
  • łagodzi objawy menopauzy i PMS.

Jak obrać granat?

  1. Odcinamy wierzchnią część owocu, tzw. koronę.
  2. Nacinamy owoc w kilku miejscach i umieszczamy w miseczce z wodą na ok 10-15 minut. Nasionka powinny wypłynąć na wierzch, ewentualnie możemy im pomóc oddzielając je ręcznie po kilku minutach od błonki.
  3. Odcedzamy z osłonki i osuszamy nasiona.
Uwaga! Dojrzały owoc granatu rozpoznamy po charakterystycznym dźwięku podczas delikatnego uciskania skórki.


Z czym jeść pestki granatu? 

Pestki granatu w smaku są bardzo charakterystyczne i orzeźwiające, do tego świetnie sprawdzają się jako element dekoracyjny. Te małe ziarenka bardzo dobrze sprawdzą się w sałatkach, sosach i deserach. Pasują zarówno i do mięsa, zwłaszcza eleganckich dań, jak i do ryby.

Smacznego! :)



Podobne wpisy

8 komentarzy:

  1. Ja granaty uwielbiam :) a tu proszę ile dobroczynnych właściwości mają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam granaty ale zawsze męczyłam się przy ich obieraniu, Twojego sposobu jeszcze nie próbowałam ale na pewno wypróbuję :D Granaty są pyszne, zagoszczą u mnie regularnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię granat. Pomimo lekkich problemów w obieraniu warto się pomęczyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe wpis. Moje dzieciaki uwielbiaja granaty. Ja tez bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam granaty! :) Są pyszne!
    Bardzo ciekawy tekst! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. najbardziej lubię granat solo jako przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo ile fanek! a teraz rozpoczyna się sezon na ten owoc, wszystkim nam życzę smacznego :))

    OdpowiedzUsuń