Te drobne owoce - jagody bo o nich mowa - mają mnóstwo dobroczynnych składników dla naszego organizmu - między innymi są posiadają właściw...

0 Komentarzy
Te drobne owoce - jagody bo o nich mowa - mają mnóstwo dobroczynnych składników dla naszego organizmu - między innymi są posiadają właściwości bakteriobójcze (niszczą gronkowce i paciorkowce) dlatego stosuje się je na przykład przy zatruciach pokarmowych - działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, łagodzą bóle brzucha i nudności.

Poza ich kojącym działaniem na przewód pokarmowy obniżają również poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi, korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia.

Jagody goji bardzo często nazywane są "owocami długowieczności" - zawarty w nich aminokwas (glutamina) stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu, który jest częściowo odpowiedzialny za młodzieńczy wygląd. Glutamina zawarta w tych małych owocach wspomaga produkcję glutationu, mistrza wśród składników przeciwdziałających starzeniu się.

Zawierają również upiększające minerały takie jak: żelazo, cynk i miedź, które sprzyjają pięknej skórze, włosom i paznokciom. Kolejną ich wyjątkową właściwością jest to, że potrafią zapobiegać uszkodzeniom mitochondriów i DNA.

W sezonie polecam świeże jagody, a poza sezonem np. suszone jagody goji, które możemy dodać między innymi do koktajli czy śniadaniowego mix-u z płatkami.

Poniżej składniki na pyszny i upiększający koktajl z jagodami:


Czas przygotowania ok. 5 minut (wszystko miksujemy w blenderze)




Podobne wpisy

Brak komentarzy: