Ostatnio miałam ochotę trochę poeksperymentować w kuchni i tak oto skusiłam się na kolejne fit ciasto - tym razem z kaszy jaglanej.  Mu...

6 Komentarzy
Ostatnio miałam ochotę trochę poeksperymentować w kuchni i tak oto skusiłam się na kolejne fit ciasto - tym razem z kaszy jaglanej. 

Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, że z tak prostych składników, które przeważnie mam na co dzień w domu, można wyczarować szybki, smaczny a przede wszystkim zdrowy deser.

Kaszy jaglanej poświęciłam osobny post, o jej właściwościach możecie przeczytać tutaj (klik).

Jeśli chodzi o kokos to muszę przyznać, że jest to naturalna bomba upiększająca a z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego otrzymujemy właśnie popularne wiórki kokosowe. Uwielbiam je dodawać do owsianki i koktajli, ale przeważnie znane są jako dodatek do ciast czy różnego rodzaju batonów.

Niewiele osób wie, że wiórki kokosowe to bogate źródło białka, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Ponadto, zawierają zdrowe tłuszcze, więc pomimo że są kaloryczne warto je uwzględniać w swojej diecie.

A teraz do rzeczy, składniki na ciasto:

  • kasza jaglana (2 szklanki),
  • mleko kokosowe (1 szklanka),
  • wiórki kokosowe (2 szklanki),
  • woda (2 szklanki),
  • aromat waniliowy,
  • 8 łyżek erytrytolu,
  • gorzka czekolada na polewę (u mnie Lindt 90%).


Kaszę jaglaną najpierw prażyłam w garnku, aby nabrała jasnego koloru, później zalałam ją 2 szklankami wrzątku i gotowałam około 15 minut aż zrobiła się miękka.

Po ugotowaniu dodałam pozostałe składniki: mleko kokosowe, wiórki, aromat i erytrytol. Całość gotowałam ok 3-5 minut - cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.

Po ostygnięciu zbledowałam masę a do foremki wyłożonej folią spożywczą przełożyłam całość i dość mocno ugniotłam aby konsystencja bardziej przylegała do siebie. Na koniec polałam wszystko roztopioną, gorzą czekoladą i posypałam jeszcze wiórkami dla dekoracji.

Ciasto mroziłam całą noc w lodówce i następnego dnia można było już jeść :) Naprawdę jestem zadowolona i z konsystencji i ze smaku, polecam - szybko, prosto i smacznie. Macie doświadczenia z takimi przepisami? 




Podobne wpisy

6 komentarzy:

  1. Super i na dodatek wegańskie 🌱😍
    Zapraszam do siebie na kate-life-trends.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli skorzystasz z przepisu to już na zaś mówię smacznego :)

      Usuń
  2. Podoba mi się! Ja dotychczas robiłam z kaszy manny i herbatników. Trzeba spróbować kaszy jaglanej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten słodzik bym czym innym zamieniła, ale ogólnie podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie! Jasne, zdecydowanie można kombinować i dopasować do siebie - co byś dodała innego?

      Usuń