Zainspirowana magicznymi zdjęciami od Ania Liść jarmużu skusiłam się na eksperyment polegający na wyczarowaniu budyniu czekoladowego z kas...

4 Komentarzy
Zainspirowana magicznymi zdjęciami od Ania Liść jarmużu skusiłam się na eksperyment polegający na wyczarowaniu budyniu czekoladowego z kaszy jaglanej :) Więcej informacji na temat  tej kaszy przeczytacie w poście: Kasza jaglana i jej właściwości (klik).




Poniżej przepis na porcje dla 3-4 osób.

Składniki:
  • 10 łyżek suchej kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • 12 daktyli suszonych,
  • 1 garść suszonej żurawiny (opcjonalnie),
  • 4-5 łyżeczek kakao,
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego,
  • mus jabłkowy (inny).


Przygotowanie:
Kaszę przepłukałam pod bieżącą wodą a następnie sparzyłam przelewając wrzątkiem.

Daktyle i suszoną żurawinę zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10-15 minut. 

Wodę razem z mlekiem wlałam do jednego garnka - po zagotowaniu dodałam kaszę i mieszałam razem ok 15 minut aż nabrała miękkości - odstawiłam do ostygnięcia i zmiksowałam.

Następnie  dodałam daktyle, żurawinę, kakao, olej kokosowy i jeszcze raz zmiksowałam wszystko razem aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję.

Masę przelałam do małych salaterek, na wierzch nałożyłam mus z jabłek i posypałam cynamonem. 

Budyń można przekładać na zmianę z musem jeśli wolicie deser bardziej na słodko.

Mus możecie kupić lub zrobić samemu, ja akurat nie miałam już czasu, ale na pewno skuszę się jeszcze na różne inne domowe np. z ananasa, mango czy jagód, które uwielbiam.

Smacznego, dajcie znać czy robicie domowe desery - mi idą ostatnio coraz lepiej, więc i chętniej eksperymentuje z kolejnymi ;)





Podobne wpisy

4 komentarze:

  1. Uwielbiam jaglankę, ale budyniu jeszcze nie robiłam. Przepis mega ciekawy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jeśli się skusisz koniecznie daj znać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. To musi być bardzo smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń